شاخص های سلامت روانی
شاخص های سلامت روانی
1. وضع ظاهری
نوع وضع لباس، ظاهر بدن، چهره و علایم غیر کلامی فرد یکی از نشانه های سلامت روانی است. این امر در بیماریهای شدید روانی به سهولت قابل تشخیص است. در مقابل، ژولیدگی ظاهری و حرکات غیرعادی نیز نشانه عدم سلامت است.
2. گـفـتـار
از نشانههای آشکار سلامت روانی گفتههای با معنا، مطابق با دستور زبان صحیح، متناسب با موقعیت های مکانی و زمانی است. در مقابل نیز گفتههای پراکنده و بی ربط، ضعفهای زبان شناختی و گفتار نامتناسب، از علایم اختلالات روانی است.
3. خلق و عاطفه
فرد سالم معمولاً از خلق نیکو و نشاط برخوردار است، آرامش روانی و احساس امنیت دارد. به همین جهت غم و نگرانی و احساس گناه نیز نشان از عدم سلامت روانی دارد. همچنین دو نشانه مهم سلامت روانی پایداری هیجانی و مهار عواطف به شمار می روند.
4. تـفـکـر
فرد سالم دارای تفکری منطقی و منسجم بوده، استدلال عینی و انتزاعی خوبی دارد و محتوای اندیشه و امور واقعی است. اختلال تفکر منطقی، توهمات، هذیان و وسواس نشانه اختلال روانی است.
5. کـارآمدی
موفقیت در امور تحصیلی، شغلی و فعالیت های مورد علاقه فرد ـ که متناسب با استعدادهایش است ـ دلیل خوبی بر سلامت روانی اوست. گاه افت تحصیلی، ناکامیهای شغلی و ناکارآمدی در اداره امور عادی زندگی ممکن است نشانهای مهم از اختلال روانی باشد.
6. روابط اجتماعی
روابط محکم و عمیق با مردم و همدردی با آنها و برقراری روابط صمیمانه با شماری معین از افراد، شاخصی خوب برای سلامت روانی به شمار میآید. فرد سالم زندگی خانوادگی و زناشویی خوبی دارد. در مقابل، ناتوانی در برقراری روابط اجتماعی، ناسازگاری با مردم، آزار و اذیت دیگران و مشکلات مکرر در زندگی زناشویی و رابطه خانوادگی، نشان دهنده اختلال روانی در فرد است.
به نقل از محمدرضا سالاری فر